neljapäev, 18. mai 2017

Eetikakoodeksist ACMi näitel

ACM ehk Association for Computing Machinery on organisatsioon, mis toob kokku arvutite arenduse valdkonnas tegutsevad professionaalid, haridustöötajad ja teadlased. ACMi eesmärk on edendada valdkonna kõrgeimaid standardeid, adresseerida esile kerkinud väljakutseid ning muuta ühtlasi ka kõnealuse kutseala ühised seisukohad ühiskonnas tugevamaks. Selle organisatsiooni eetikakoodeks koosneb 24 punktist, mille täitmist arvutiteaduste professionaalilt nõutakse. Täpsemalt on need nõudmised jaotatud nelja osasse.

Esimene osa ACMi eetikakoodeksist keskendub üldistele eetilistele nõudmistele. Rõhutatakse, et ACMi liikmed peavad panustama ühiskonda, vältima teiste kahjustamist, olema ausad, usaldusväärsed ning õiglased, austama autoriõigusi ning intellektuaalomandit ja pidama lugu teiste privaatsusest ning konfidentsiaalsusest.

Teises osas keskendutakse juba konkreetsematele erialastele kohustustele. Erialaselt peavad ACMi liikmed püüdlema kõrgeima kvaliteedi ja efektiivsuse poole, töötama selle nimel, et  omandada ja säilitada erialane kompetents, tundma tööga seotud õiguslikku raamistikku, aktsepteerima ja andma tagasisidet, hindama arvutisüsteeme ja analüüsima nendega seotud riske, austama kokkuleppeid lepinguid ning määratud kohustusi, parendama üldsuse teadmisi arvutimaailmast ja kasutama arvutisüsteeme üksnes tööga ette nähtud korras ning toimingutes.

Eetikakoodeksi kolmandas osas on kajastatud nõudmisi, mis on kirja pandud organisatsiooni ja ettevõtte juhi perspektiivist. Nende kohaselt  peavad ACMi liikmed, kellel on juhtivad positsioonid, edendama ühiskondlikku vastutustundlikkuse olulisust ettevõtte kultuuris, kasutama oma organisatsiooni ressursse nõnda, et luua arvutisüsteeme, mis parendavad tööelu kvaliteeti, vastutama selle eest, et ressursse kasutatakse sihipäraselt,  kindlustama, et nende vajadused, kes arendatavaid infosüsteeme hakkavad kasutama või kes on neist enim mõjutatud, oleksid arendusprotsessis arvesse võetud, koostama organisatsiooni reeglistikke, mis kaitsevad kasutajate privaatsust, ja looma võimalusi, et juhitava ettevõtte/organisatsiooni liikmes saaksid end arvutisüsteemide valdkonnas harida.

Neljas osa puudutab eetikakoodeksi täitmist. Eetikakoodeksi rikkumist ei peeta ACMi liikmelisusega kooskõlaliseks.

Nendele printsiipidele otsa vaadates ei tundu neis olevat midagi, millega ei peaks nõustuma. Tõsiasi, et need algavad üldiste põhimõtetega, mida võib üle kanda ükskõik missugusele teisele valdkonnale, näitlikustab selgesti, et arvutispetsialist ei ole mingisugune erisugune loom, kellele kehtivad erisugused reeglid. IT eetikakoodeks on tuletatud üldtunnustatud eetilistest põhimõtetest. Sotsiaalse vastutustundlikkuse aspekt, mida ACMi eetikakoodeksi nii mitmeski punktis rõhutatakse, toob seejuures esile, et selles valdkonnas tehtu puudutab ühiskonda laiemalt. Seetõttu on oluline, et eetikakoodeksit järgitakse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar