neljapäev, 30. märts 2017

IT proff - missugune sa küll oled?

Ettevõtte töötajaid võib eristada mitmete kriteeriumite alusel, nagu näiteks mehed ja naised, staažikaid ja vähem staažikaid, juhid ning alluvad, IT inimesed ja mitte IT-inimesed... Mhm, just täpselt IT-inimesed ja mitte IT-inimesed. Vanade dogmade kohaselt moodustavad IT-inimesed ettevõttes justkui omaette rassi. Keegi ei kahtle selle rassi vajalikkuses, kuid lisaks vajalikkusele iseloomustab seda rassi ka rääkimine keeles, mida mõistavad üksnes liigikaaslased, ning omas mullis olek, tähendades, et äri ja IT poole ühele joonele viimine ei kuulu just lihtsaimate ülesannete kilda. Kirjeldatu ei ühti kuidagi tänase ühiskonna vajadustega, juhtmõttega, et ettevõtte edu aluseks saab olla vaid tehnoloogiline protsess. Missugune on aga 2017. aastal see IT proff, kes suudaks panustada ettevõtte arengusse ning aitaks nõnda saavutada liidripositsiooni konkurentide ees? Most-wanted-IT-profi, keda nagu tiku tulega taga otsitakse, keda kõik tööandjad endale ihkavad ning keda Eesti vajab, kuvand on minu arvates järgmine:

-       Talle meeldib see, mida ta teeb
Ühel IT profil on kirg tehnoloogia vastu. Talle meeldib kõik uus. Ta julgeb mõelda kastist välja. Innovatsioon on midagi, millega ta tahab silma paista. Et uusimate trendidega kursis olla ja ülehelikiirusel muutuvas tehnoloogia maailmas konkurentsivõimeline püsida, täiendab ta end pidevalt: muudkui loeb, õpib, uurib ja puurib. Ahjaa, ning oma kutsumuse näitlikustamiseks on tal ka vastav haridus, mis tõestab, et ta suudab alustatu lõpule viia ning mängureegleid järgida.

-       Ta on avatud muutustele ning protsesside lihtsustamisele
Tõeline IT proff ei võta midagi enesestmõistetavana. Ta küsib pidevalt, miks mingi protsess on üles ehitatud nii ja mitte naa. Mõtleb sellele, kuidas muuta protsesse mugavamaks ja lihtsamaks. Ta julgeb mõelda teisiti. Selle IT profi omaduse kirjeldamiseks sobivad väga hästi Apple’i “Think different” kampaania raames loodud reklaami “To the crazy ones” sõnad:
“Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.” 

-        Ta tunneb huvi ka ärilise poole vastu
Ei saa eksisteerida kahte paralleelmaailma: äri ja IT. Selleks, et töötada välja edukaid tehnoloogilisi lahendusi mõistab tõeline tegija IT valdkonnas, mida turul soovitakse, mis on ettevõtte strateegia, millised on ärilised piirangud. Teisisõnu koostöö müügi-, turundus,- ja finantsosakonnaga on äärmiselt oluline. IT proff, kes teeb teiste valdkondade spetsialistidega koostööd, suudab näha võimalikke kitsaskohti, panustada nende lahendamisse ning pakkuda ärilisele poolele suurimal võimalikul viisil tuge. Koostöö aluseks on üksteise mõistmine. Tähtis on, et räägitakse ühes keeles. IT ei ole maagia ega suur müsteerium. Tõeline IT proff oskab oma tööd selgitada kõigile arusaadavalt. Oskus suhelda on väärtus, mis teeb ühe IT spetsialisti tõeliselt väärtuslikuks.

Tõenäoliselt ei leia selliste nõudmistega töökuulutust just tööportaalides. Kuid olen üsna kindel, et sellisele kirjeldusele vastava IT spetsialisti leiavad värbajad ise üles. Jutud levivad ju kiiresti :) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar